/ Gymnasieingenjör /

Teknikprogrammets fjärde år är en vidareutbildning för dig som efter teknikprogrammet vill fortsätta studera för att bli gymnasieingenjör.

Teknikprogrammets fjärde år är en vidareutbildning för dig som efter teknikprogrammet vill fortsätta studera för att bli gymnasieingenjör.
Under din tid på teknikprogrammets fjärde år, te4, kommer du få möjlighet att utveckla din relativitet, vara med och lösa framtidens problem samt få möjlighet till anställning direkt efter utbildningen. Utbildningen varvar teori inne på skolan med praktik ute på Arbetsförlagt lärande, APL. Din APL kommer vara minst 10 veckor och fokusera på att omsätta dina praktiska kunskaper till erfarenheter. I slutet av utbildningen genomförs ett examensarbete som efter godkännande arvoderas med 15.000 kr från företagen.

Idag finns en efterfrågan på kompetens med gymnasial teknisk utbildning med inriktning mot konstruktion och produktion. I Örnsköldsvik finns det ca 870 teknikerbefattningar där kompetens krävs på gymnasial nivå. Det fjärde året på Teknikprogrammet är en Yrkesförberedande utbildning där du varvar lektion på skolan med att vara ute på ett företag. Efter du utbildat dig till gymnasieingenjör kan du välja mellan olika yrken exempelvis produktionstekniker, konstruktör, beredare med mera.

Emma Mårskog har under 22/23 gått på te4 och har haft sin APL på företaget Sanco AB Örnsköldsvik. Under tiden på Sanco har Emma bland annat fått göra så beredning.
– Jag har suttit väldigt mycket och gjort beredningar. Det vill säga vara det här steget mellan konstruktion och produktion. Så jag har kollat på ritningarna som exempelvis BAE har skickat och för in det i vårt system.

Varför tycker du att man ska studera teknikprogrammets fjärde år?
– För att få arbetslivserfarenheten. Jag sitter sitter på Sanco och jag jobbar där. Jag sitter halv åtta till fyra alla dagar och jobbar. Jag har en arbetstelefon, tar mail, jag gör beredningar, skickar och tar emot offerter. Jag kommer ju gå ut utbildningen och ha åtminstone åtta, nio månaders arbetserfarenhet. Detta ger ett extremt stort kliv framåt.

Är du intresserad av att studera teknikprogrammets fjärde år och vill veta mer?
Kontakta Gymnasieantagningen Västernorrland

Telefontid mån-tors kl 09.00 – 11.00
0660 – 68 22 26
0620 – 68 22 36
info@antagning-vn.se

/ Läs fler nyheter /

Kunskapsfestivalen

Sök