/ Program /
Ekonomiprogrammet
/ Programförkortning /
EK
/ Skolbyggnad /
Nolaskolan
/ Examen /
Högskoleförberedande

Ekonomiprogrammet

Är du analytisk, kreativ och gillar att lära känna nya människor? Tycker du om siffror och vill läsa en bred utbildning där du bland annat lägger grunden för att starta eget företag eller vill förbereda dig för vidare studier på högskola eller universitet? Då kanske ekonomiprogrammet är något för dig.

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program och riktar sig till dig som vill ha en bred grundutbildning att bygga vidare på. Utbildningen passar dig som är intresserad av ekonomi, entreprenörskap och juridik. Du kommer bland annat att få lära dig grunderna i ekonomi och juridik.

Första året läser du ett basår, med kurser som exempelvis privatjuridik som ger dig en grund- och allmänutbildning. Som elev kommer du också snudda vid och lära dig nya begrepp inom ekonomi som bokföring, budget och kalkylering. Du kommer även att driva projekt och känna på hur det är att arbeta med entreprenörskap. Till årskurs två har du möjlighet att välja inriktningarna: ekonomi eller juridik, där du under årskurs två och tre får fördjupa dig i kurser inom ditt valda område.

Oavsett vilken inriktning du väljer, fokuserar ekonomiprogrammet en stor del av utbildningen på att stärka dig som elev och lägger stor vikt i att du ska få ut så mycket som möjlig av din utbildning. Under utbildningen kommer du att få verktygen att hitta ditt eget driv för att efter utbildningen vilja förändra och förbättra samhället.

Efter din examen har du goda förutsättningar att studera vidare till exempelvis polis, fastighetsmäklare, lärare eller andra roller inom ledarskap. Tidigare elever har även valt att studera vidare inom HR, till att arbeta inom bank, till socionom eller psykolog samt jurist eller advokat.

Ekonomiprogrammet tillhör skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Lambda.

/ Inriktningar /

Ekonomi

Inriktningen ekonomi fokuserar på ämnet företagsekonomi. Under dina år kommer du även att läsa matematik 3b samt Entreprenörskap och företagande där du får lära dig allt om att driva ett företag inom ramen för Ungt Företagande. Programfördjupningar erbjuds inom entreprenörskap, ledarskap och organisation och språk.

Juridik

Juridikinriktningen erbjuder kurser inom ämnet juridik, exempelvis Affärsjuridik och Rätten och samhället. Väljer du denna inriktning kommer du läsa läran om brott i kursen Kriminologi. Under kursen kommer du bland annat lära dig att, utifrån teorier, analysera varför brott uppstår, vilka gärningspersoner och brottsoffren är samt vilka följder de kan få. Kursen är en specialiseringskurs och vi tränar på metoder för universitetsstudier.

/ Poängplan /

Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p
Historia 1b, 100 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1b, 100 p
Matematik 2b, 100 p
Naturkunskap 1b, 100 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1b, 100 p
Samhällskunskap 2, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3, 100 p

Företagsekonomi 1, 100 p
Moderna språk, 100 p
Privatjuridik, 100 p
Psykologi 1, 50 p

Entreprenörskap och företagande, 100 p
Företagsekonomi 2, 100 p
Matematik 3b, 100 p

Marknadsföring
Företagsekonomisk specialisering*, 100 p
Entreprenörskap, 100 p
Ledarskap och organisation/ Moderna språk*, 100 p

Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.

Engelska 5, 100p
Engelska 6, 100p
Historia 1b, 100p
Idrott och hälsa 1, 100p
Matematik 1b, 100p
Matematik 2b, 100p
Naturkunskap 1b, 100p
Religionskunskap 1, 50p
Samhällskunskap 1b, 100p
Samhällskunskap 2, 100p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100p
Svenska/Svenska som andraspråk 2, 100p
Svenska/Svenska som andraspråk 3, 100p

Företagsekonomi 1, 100 p
Moderna språk, 100 p
Privatjuridik, 100 p
Psykologi 1, 50 p

Affärsjuridik, 100 p
Filosofi, 50 p
Psykologi 2a, 50 p
Rätten och samhället, 100 p

Kriminologi
Samhällsvetenskaplig specialisering, 100 p

Sociologi*, 100 p

Ledarskap och organisation/Matematik 3b/Moderna språk*, 100p

Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.

Summa: 2500 poäng

*) Gäller ej för NIU-elever

/ Möt oss som redan går utbildningen /

August Lundin och Josefin Pettersson

Spela videoklipp
Sök