/ Program /
/ Examen /
Se överordnat program

NIU – fotboll

Örnsköldsviks Gymnasium ger dig goda förutsättningar för att nå nationell elitnivå som seniorspelare i fotboll. Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Skolverket erbjuder vi en Nationell idrottsutbildning (NIU).

Fotbollsgymnasiet är och vill vara alla klubbars angelägenhet. Vi jobbar stenhårt för ett mycket bra föreningssamarbete i vår region. Det finns inga krav på vilken förening man spelar för, utan den tillhörighet styrs utifrån elevens önskemål. Vår målsättning är att efter genomförd gymnasieutbildning ska du som elev vara självgående i hur du tränar, äter och vilar för att fortsätta din individuella utveckling mot målet att nå nationell elitnivå som fotbollsspelare.

/ Ansök /

Du gör din ansökan via Svenska Fotbollförbundets webbsida. Ansökan öppnar i mitten av september och stänger 1 december 2023. Vill du ändra något i din ansökan kan du göra det fram till ansökningsperioden stänger. Tryck på länken nedan för att skapa ett ansökningskonto.

LÄNK TILL ANSÖKAN

• Barn- och fritidsprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet

ANTAGNINGSPROCESSEN

Skolans ansvariga specialidrottslärare och instruktörer ansvarar för antagningen av elever till utbildningen. Scoutningen av spelare börjar i god tid innan antagningen sker genom att exempelvis finnas med vid distriktläger, klubbmatcher och andra läger. Spelare bjuds in till att delta vid fotbollsgymnasiets öppet hus som hålls några veckor innan ansökan till NIU stänger.

Öppet hus är ett tillfälle för dig som elev att skaffa mer information om utbildningen samt ett tillfälle för skolan att scouta ytterligare. Efter det att ansökningsperioden stängt bjuder skolan in aktuella spelare till en antagningsdag, då ytterligare scouting sker. I antagningsprocessen tittar vi dels på de fotbollsmässiga kvalitéerna liksom andra förmågor. Detta för att skapa en så bra bild som möjligt av de som sökt.

Ett besked om idrottslig antagning lämnas senast den 31/1 året eleven söker sin gymnasieutbildning. Slutliga besked om ansökan lämnas i samband med antagningen till nationellt program.

Viktiga datum för ansökan 2023/2024

SEPTEMBER

Ansökan till NIU är öppen

10 OKTOBER

Första giltiga datum att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU plats.

1 DECEMBER

Sista dagen för ansökan till NIU

31 JANUARI

Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.

1 Juli

Formell antagning till utbildningen sker i och med att antagningen till nationellt program meddelas.

/ BRA ATT VETA /

Här nedan har vi samlat användbar information för dig som blivit antagen till NIU hos oss. Om du inte hittar svaren på dina frågor nedan är du alltid välkommen att kontakta oss direkt. Gå till ”KONTAKTA OSS” i huvudmenyn.

Återhämntningsmåltid ges till NIU-elever efter tidiga morgonträningar. Utöver återhämntningsmåltid och skollunch erbjuder vi en middagslösning med idrottsanpassad kost för alla NIU-elever. Detta för att underlätta kombinationen av elitidrott och studier.

Middagen serveras på Nolaskolan mellan 14:30-16:00. Om tiden är knapp och du inte hinner äta på skolan kan du få din middag i en matlåda. Priset är endast 25 kr/måltid genom ett terminskort som faktureras till din hemadress.

Eleverna ansvarar själva för sin frukost.

Ledighet knuten till träning eller match med dam/herrlaget/juniorer eller landslagsspel är skäl för ledighet.

Ledighet med andra skäl såsom familjesemester etc. beviljas ej.

Annordnas och samordnad med övriga idrottsgymnasier via det kommunala bolaget Ö-vikshem. NIU-elever kan ha rätt till inackorderingstillägg via sin hemkommun, för detta ansvarar målsmän till antagen elev att söka om via hemkommunen.
Du som elev får träningskläder och väska från skolan i form av dress, tränings t-shirts, shorts, strumpor samt ryggsäck.

Örnsköldsvik Gymnasium är den som ansvarar för elevens utbildning genom undervisning och betygssättning.

Under skoltid kommer det finnas 3 tränignspass/veckan. Bra träningsförhållanden erbjuds i fotbollshallen samt på Skyttis. Det finns på förmiddags- och eftermiddagstid gott om möjligheter för de elever som vill lägga ner extra tid på sin träning, i såväl hallen, gymmet som friidrotts-och motionsspåren. Vi genomför from ht 2012 våra fystester för elevernas individuella fysprofil hos Modo Sports Academy. Där får vi tillgång till den senaste testtekniken. Under deras ledning utförs förbundets tester. Bl.a. Vo2 max test på löpband med mask. Detta ger exakta pulszoner att jobba med i uthållighetsträningen.
Eleverna ha tillräckligt med tid för att ta sig själva mellan skolan och fotbollshallen/Skyttis. I det fall schemat inte tillåter egen förflyttning erbjuder skolan skjuts till och/eller från idrottsplatsen. Eleverna får även ett busskort för att kunna nyttja den lokala kollektivtrafiken.

VI JOBBAR HÄR

Robert Nordkvist