Grundläggande behörighet
Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskola och universitet. Kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 samt Engelska 6 ingår på samtliga yrkesprogram. Om du inte vill ha behörigheten kan du aktivt välja bort dessa kurser.
Detta innebär att elever på yrkesprogram som läser grundläggande behörighet inom de gymnasiegemensamma ämnena kommer att läsa fler gymnasiepoäng per termin.
/ Inriktningar /
Bageri och konditori
Kök och servering
/ Poängplan /
Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng
Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a ,100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p
Inriktning Bageri och konditori, 300 poäng
Bageri 1, 100 p
Choklad och konfektyr, 100 p
Konditori 1, 100 p
Programfördjupning, 900 poäng
Bageri 2, 200 p
Bageri 3, 100 p
Entreprenörskap, 100 p
Konditori 2, 200 p
Konditori 3, 100 p
Matlagning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Individuellt val, 200 poäng
Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.
Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng
Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p
Inriktning Kök och servering, 300 poäng
Matlagning 1, 100 p
Mat och dryck i kombination, 100 p
Servering 1, 100 p
Programfördjupning, 900 poäng
Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 p
Entreprenörskap, 100 p
Matlagning 2, 200 p
Matlagning 3, 200 p
Matlagning 4, 200 p
Specialkoster, 100 p
Individuellt val, 200 poäng
Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.
Summa: 2800 poäng
**) Kan väljas bort