Grundläggande behörighet
Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskola och universitet. Kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 samt Engelska 6 ingår på samtliga yrkesprogram. Om du inte vill ha behörigheten kan du aktivt välja bort dessa kurser.
/ Inriktningar /
Bageri och konditori
Inriktningen ger dig möjlighet att kombinera matlagning med kunskaper för arbete inom den hantverksmässiga delen av bageri- och konditoriyrket. Du får lära dig att tillverka bland annat olika bröd, bakverk, konditoriprodukter och chokladprodukter. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.
Kök och servering
/ Poängplan /
Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng
Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a ,100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p
Inriktning Bageri och konditori, 300 poäng
Bageri 1, 100 p
Choklad och konfektyr, 100 p
Konditori 1, 100 p
Programfördjupning, 900 poäng
Bageri 2, 200 p
Bageri 3, 100 p
Konditori 2, 200 p
Konditori 3, 100 p
Matlagning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Engelska 6* eller Entreprenörskap, 100 p
Individuellt val, 200 poäng
Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.
Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng
Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p
Inriktning Kök och servering, 300 poäng
Matlagning 1, 100 p
Mat och dryck i kombination, 100 p
Servering 1, 100 p
Programfördjupning, 900 poäng
Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 p
Matlagning 2, 200 p
Matlagning 3, 200 p
Matlagning 4, 200 p
Specialkoster, 100 p
Engelska 6* eller Entreprenörskap, 100 p
Individuellt val, 200 poäng
Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.
Summa: 2800 poäng
*) Ingår i studieplan. Kan väljas som programfördjupning/individuellt val
**) Kan väljas bort