/ Program /
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
/ Programförkortning /
RL
/ Skolbyggnad /
Parkskolan
/ Examen /
Yrkesexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du lära dig laga mat och baka i en trygg, trivsam och kreativ miljö samtidigt som du får en rolig gymnasietid? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra val för dig som gillar matlagning, bakning och att arbeta i team. Under programmet kommer du att lära dig om hantverksmässiga metoder i matlagning och bakning. Kanske drömmer du om utlandsjobb eller att starta och driva ett företag i framtiden? Via Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att prova din företagsamhet och uppfinningsrikedom.

Under ditt första år kommer du att lära dig grunderna i matlagning. Inför årskurs två väljer du inriktning, antingen Kök och servering eller Bageri och konditori. Programmet varvar teoretiska kurser med praktiska moment. En stor del av din utbildning genomförs på en arbetsplats, exempelvis på ett konditori eller en restaurang, där du knyter viktiga kontakter för framtiden. Under utbildningen kommer du även att få arbeta med att genomföra olika event och arrangemang för elever och andra gäster samt lära dig yrket på skolans egen restaurang, Restaurang Vintergatan.

Efterfrågan på personal inom restaurangbranschen är stor, och Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig goda kunskaper och yrkeserfarenheter för att klara de utmaningar som finns i arbetslivet.

Båda inriktningarna ger dig högskolebehörighet för fortsatta studier på högskola eller universitet. Programmet ger dig en yrkesexamen. Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom flera olika yrken. Möjligheten till jobb och att knyta kontakter med arbetslivet är stora. Många av eleverna får jobb redan under studietiden.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet tillhör skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Gamma.

Grundläggande behörighet

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskola och universitet. Kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 samt Engelska 6 ingår på samtliga yrkesprogram. Om du inte vill ha behörigheten kan du aktivt välja bort dessa kurser.

/ Inriktningar /

Bageri och konditori

Inriktningen ger dig möjlighet att kombinera matlagning med kunskaper för arbete inom den hantverksmässiga delen av bageri- och konditoriyrket. Du får lära dig att tillverka bland annat olika bröd, bakverk, konditoriprodukter och chokladprodukter. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering

Inriktningen ger kunskap för arbete med matlagning inom olika typer av restaurangverksamheter, allt från det enkla köket till det mer avancerade. Du kommer också att få kunskap om företagande, service och bemötande, servering och drycker. Studierna kan till exempel leda till yrken som kock, serveringspersonal, kökschef, bartender, dietist, samt gastronom och kostvetare via vidare studier.

/ Poängplan /

Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a ,100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p

Bageri 1, 100 p
Choklad och konfektyr, 100 p
Konditori 1, 100 p

Bageri 2, 200 p
Bageri 3, 100 p
Konditori 2, 200 p
Konditori 3, 100 p
Matlagning 1, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Engelska 6* eller Entreprenörskap, 100 p 

Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.

Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
Hygien, 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
Service och bemötande 1, 100 p

Matlagning 1, 100 p
Mat och dryck i kombination, 100 p
Servering 1, 100 p

Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 p
Matlagning 2, 200 p
Matlagning 3, 200 p
Matlagning 4, 200 p
Specialkoster, 100 p
Engelska 6* eller Entreprenörskap, 100 p 

Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.

Summa: 2800 poäng
*) Ingår i studieplan. Kan väljas som programfördjupning/individuellt val
**) Kan väljas bort

/ Möt oss som redan går utbildningen /

Sök