/ Program /
VVS- och fastighetsprogrammet
/ Programförkortning /
VVS
/ Skolbyggnad /
Parkskolan
/ Examen /
Yrkesexamen

VVS- och fastighetsprogrammet

Är du en person som gillar hantverk, att skruva och meka samt är tekniskt lagd? Då kanske VVS och fastighetsprogrammet är något för dig.

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som gillar att jobba praktiskt, både individuellt och i grupp. Under dina tre år kommer du att förberedas för ett yrke inom service där inte en dag är den andra lik. Både under din utbildning och efter examen har du stora möjligheter att själv anpassa vad du studerar och senare arbetar med.

VVS- och fastighetsprogrammet är kvalitetscertifierat av VVS College, branschens utbildningsnämnd, vilket garanterar dig som elev en riktigt bra utbildning, med bra lärare, praktikplatser och skolmiljö med stora och välutrustade lokaler. Utbildningen kommer att ge dig grundläggande kunskaper inom VVS, som förbereder dig inför arbetslivet och de två lärlingsåren som du gör efter din examen. Programmet lägger stor vikt vid att matcha utbildningen efter vad branschen söker samt att bygga en relation mellan eleven och arbetslivet. Under ditt andra år kommer du att göra Gymnasielärling (GLU) två dagar i veckan, vilket sedan ökas till tre dagar i veckan under ditt tredje år. Du kommer att få extra studiebidrag under tiden du gör Gymnasielärling (GLU).

När du är klar med din utbildning kommer du att ha en yrkesexamen inom VVS samt goda förutsättningar att arbeta med olika yrken som exempelvis VVS-montör, sprinklermontör och industrirörsmontör. Du kan även arbeta inom ventilation och kyla eller vara verksam inom vaktmästartjänster.

VVS- och fastighetsprogrammet tillhör skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Beta.

Grundläggande behörighet

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskola och universitet. Kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 samt Engelska 6 ingår på samtliga yrkesprogram. Om du inte vill ha behörigheten kan du aktivt välja bort dessa kurser.

/ Poängplan /

Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a, 150 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p

Praktisk ellära, 100 p
Systemuppbyggnad, 100 p
Värmelära, 100 p
Verktygs- och materialhantering, 100 p

Entreprenadteknik, 100 p
Sanitetsteknik 1, 100 p
Värmeteknik 1, 100 p

Energiteknik 1, 100 p
Energiteknik 2, 100 p
Injusteringsteknik, 100 p
Sanitetsteknik 2, 100 p
VVS-teknik, 200 p
VVS gassvetsning rör, 100 p
Värmeteknik 2, 100 p
VVS svets och lödning rör, 100 p
Engelska 6* eller VVS gassvetsning rör, 100 p

Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.

Summa: 2800 poäng
*) Ingår i studieplan. Kan väljas som programfördjupning/individuellt val
**) Kan väljas bort

/ Möt oss som redan går utbildningen /

Sök