/ Program /
VVS- och fastighetsprogrammet
/ Programförkortning /
VVS
/ Skolbyggnad /
Parkskolan
/ Examen /
Yrkesexamen

VVS- och fastighetsprogrammet

Är du en person som gillar hantverk, att skruva och meka samt är tekniskt lagd? Då kanske VVS och fastighetsprogrammet är något för dig.

VVS och fastighetsprogrammet passar dig som gillar att jobba praktiskt, både individuellt och i grupp. Under dina tre år kommer du att förberedas till ett yrke inom service där inte en dag är den andra lik. Både under din utbildning och efter examen har du stora möjligheter att själv anpassa vad du studerar och sedan arbetar med.

VVS och fastighetsprogrammet är kvalitetscertifierade av VVS Collage, branschens utbildningsnämnd, vilket garanterar dig som elev en riktigt bra utbildning, med bra lärare, praktikplatser och skolmiljö med stora och bra utrustade lokaler. Utbildningen kommer ge dig grundläggande kunskaper inom VVS som förbereder dig inför arbetslivet och de två lärlingsåren som du gör efter din examen. Programmet lägger stor vikt i att matcha utbildningen efter vad branschen söker och att bygga en relation mellan eleven och arbetslivet. Du kommer göra Arbetsförlagt lärande (APL) två dagar i veckan under ditt andra år och Gymnasielärling (GLU) tre dagar i vecka under ditt tredje. Du kommer få extra studiebidrag under tiden du gör Gymnasial lärlingsanställning (GLA).

När du är klar med din utbildning kommer du ha en yrkesexamen inom VVS, samt en bra förutsättning att arbete med olika yrken som exempelvis VVS-montör, sprinklermontör och industrirörsmontör. Du kan även arbeta inom ventilation och kyla eller vara verksam inom vaktmästartjänster.

VVS- och fastighetsprogrammet tillhör skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Beta.

Grundläggande behörighet

Från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelser som ska göra det lättare för elever på yrkesprogram att nå grundläggande behörighet till högskola och universitet. Kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 samt Engelska 6 ingår på samtliga yrkesprogram. Om du inte vill ha behörigheten kan du aktivt välja bort dessa kurser.

Detta innebär att elever på yrkesprogram som läser grundläggande behörighet inom de gymnasiegemensamma ämnena kommer att läsa fler gymnasiepoäng per termin.

/ Poängplan /

Engelska 5, 100 p
Engelska 6**, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a, 150 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**, 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**, 100 p

Praktisk ellära, 100 p
Systemuppbyggnad, 100 p
Värmelära, 100 p
Verktygs- och materialhantering, 100 p

Entreprenadteknik, 100 p
Sanitetsteknik 1, 100 p
Värmeteknik 1, 100 p

Energiteknik 1, 100 p
Energiteknik 2, 100 p
Injusteringsteknik, 100 p
Sanitetsteknik 2, 100 p
VVS-teknik, 200 p
VVS gassvetsning rör, 100 p
Värmeteknik 2, 100 p
VVS svets och lödning rör, 100 p

Här kan du välja att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för vidare studier eller andra kurser som finns i utbudet.

Summa: 2800 poäng

 **) Kan väljas bort

/ Möt oss som redan går utbildningen /